Hä?

Kolme kaveria viettävät koko kesän 3d-luokassa ja koittavat saada open-source -ohjelma Blenderin valjastettua käyttöönsä, sekä tehdä ko. ohjelmalla lyhytanimaation. Reality-televisiota? Ei, vaan erikoinen työharjoittelu.

Olemme opiskelleet Laurea-ammattikorkeakoulussa 3d-animaation linjalla vuoden ja käyneet läpi animaation ja visualisoinnin perusteet. Koulussa ohjelmana on toiminut 3ds max 8. Kaupallisten (ja pirun kalliiden) ohjelmien rinnalle on noussut viime vuosina vapaa nopeasti kehittyvä vaihtoehto Blender. Harjoittelumme aikana opettelemme tämän ohjelman niin sanotusti nollasta – kukaan meistä ei ole edes avannut softaa aikaisemmin. Tällaista harjoittelua ei olla tehty aikaisemmin, ainakaan tässä koulussa. Meidät on enemmän tai vähemmän jätetty oman onnemme nojaan (mistä lie ansaittu moinen luottamus…) ainoana ohjenuoranamme oikeastaan elokuun lopussa siintävä deadline.

Tarkoituksena on saada ohjelma hallintaan, mallintaa hahmot, riggailla, skinnailla, sekä loppujen lopuksi valmistaa lyhyt animaatio. Koko prosessi dokumentoidaan tässä blogissa toivoen että siitä on jollekin jotain hyötyä. Vertailemme blenderin toimintaa lähinnä maxiin ja teemme tutoriaalimuotoisia tiivistelmiä tärkeiksi kokemistamme asioista. Lisäämme myös mukaan linkit itse käyttämiimme tutoriaaleihin sekä kerromme mikäli niissä on jotain korjailtavaa. Netin lisäksi käytössämme on Tony Mullenin kirjoittama ”Introducing character animation with Blender”-kirja.

Luvassa seuraavina kolmena kuukautena: hyödyllistä ja hyödytöntä turinaa projektimme edistymisestä, tutoriaaleja, videoita, hajoamista, toivoa, autio koulu ja monitorirusketus.

Mainokset

9 responses to “Hä?

 1. juha ylimäki

  Uskomatonta ja mahtavaa!
  Tätä pitää lukea.

 2. Kiitoksia, jää ihmeessä seuraamaan ja liity samalla rukousrinkiimme, että tästä vielä jotain tulee 😀

 3. Sam

  Hahmo on saanut kauniin kallonmuodon, muistuttaa jonnin verran Michael Berrymania, which is nice. Tuleeko lopputulokseen ilmeitä sun muuta tarkkaa vääntämistä?

 4. Jere

  Haha, Jussi veti myös Berryman-kortin esiin kun hahmo oli muotoutunut 😀 Ilmeitä on tarkoitus tulla, perjantai näyttää kuinka runsaasti. Ratkaistavana on vielä toteutetaanko ilmeet luupohjalta vai shape-avaimilla (tosin jälkimmäinen on todennäköisempi)..

 5. Sam

  Piti ihan mennä BlenderWikiin tarkistamaan tuo Shape Key-homma. Täytyy myöntää, ettei tähän aikaan illasta ymmärrä miten tuo toimii käytännössä. Joko kauhistuttaa tuo deadline vai onko Blender jo ’hallussa’?

 6. On se semisti hallussa, mutta mitä pidemmälle edetään, sitä enemmän tulee uusia kysymyksiä ja henkisiä aitoja vastaan. Kyllä se tästä, tosin. Ei deadline vielä pelota, se kun on vielä niiiiiin kaukana 😛

 7. Jere

  Juu, shape-avaimet todennäköisesti ovat ratkaisu.. niistä tullee melkoista tilitystä kunhan pääsen alkuun (toimivat slidereilla jotka ovat animoitavissa) 🙂

 8. Sam

  Uusin video on tumma mutta lyhyydessään kaunis. Kummasti kuitenkin Lemminkin hypähtää juuri viimeisellä sekunnilla or so. Tuliko sille hikka?

 9. ah, unohdin mainita tuohon postaukseen, että se oli ihan meikäläisen oma moka, eli ei liity mitenkään kävelysykliin tahi mihinkään muuhunkaan.

  harmi tosiaan, että video on tumma, enkä nyt ehdi tehdä sitä uusiksi. olohuoneen tavarat kun näyttävät jo nyt aika kivoilta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s